X

Takoj lahko postanete boljši vodja – še danes!

Kako bi opisali nekoga, ki obvlada delo vodje? Mnogokrat raziskave nakazujejo, da so prilagodljivost, inteligentnost, vestnost in natančnost med najpomembnejšimi lastnostmi.

Poleg tega pa je pomembno še pozitivno mišljenje in vsaj nek nivo empatije, ki vsekakor pripomore k temu, da se ekipa počuti cenjena in motivirana. Kaj lahko torej storite, da postanete še boljši vodja? Spodaj je nekaj napotkov, o katerih lahko razmislite.Če jih boste uspeli vpeljati v svojo dnevno rutino, vam bodo gotovo pomagali na poti do še boljših rezultatov. In do motivirane ter učinkovite ekipe!

Ugotovite, na kakšen način vodite ekipo
To je eden najpomembnejših korakov, če želite dodatno izboljšati svoje sposobnosti vodenja. Katere so vaše najočitnejše vrline? In na katerih področjih menite, da potrebujete več pomoči? Če imate težave pri ocenjevanju samega sebe, je morda najboljša odločitev ta, da vam pri tem pomaga usposobljen svetovalec. Šele ko boste ugotovili, kaj bi morali še natrenirati za odlično vodenje, boste lahko začeli zares delati na tem.

Spodbujajte ustvarjalnost
Transformacijski vodja je tisti, ki zaposlene spodbuja pri njihovem razmišljanju. Tisti, ki sledijo vodji, se morajo zavedati, da pri kreativnosti nimajo omejitev in da je to nekaj zaželenega in cenjenega. Zaposlenim sicer lahko določite cilje, vendar naj se jih lahko lotijo na različne načine – takšne, ki so jim pisani na kožo. Pri tem potrebujejo podporo in vzpodbudo.

Bodite zgled za vse
Pravzaprav gre za najbolj enostavno stvar, ki jo lahko naredite: bodite in počnite to, kar pričakujete od vaših zaposlenih. Ljudje radi posnemamo karizmatične vodje, ki nam dajejo občutek, da delajo dobro zase in za druge. Zato se vsekakor splača, da veliko delate na tem, da ste za svojo ekipo najboljši zgled.

Pokažite, da vse kar počnete, počnete s strastjo
Bi zaupali nekomu, ki ne kaže posebnega navdušenja nad projekti, pa ima vseeno vlogo vodje? Najbrž ne. Tudi člani vaše ekipe se najbrž enako odzovejo. Najboljši vodje ne le priganjajo zaposlenih, da dosežejo cilje, temveč imajo tudi sami veliko željo, da projekti uspejo. Najbolje je, da članom ekipe pokažete, da vas iskreno zanima, kako napredujejo. Pohvalite jih, ko izrazijo svoje mnenje, tudi če se ne strinjate z njimi. In še bolj jih pohvalite, ko na ustvarjalen način rešijo probleme na poti do cilja.

Komunicirajte tako, da vas bodo razumeli
Dober vodja uspešno komunicira s celotno ekipo, še boljši vodja pa najbolj uspešno komunicira ena na ena. Ni mu vseeno za člane ekipe – jemlje jih resno, zaveda se, da so primarno ljudje in šele na to sodelavci oziroma zaposleni. To lahko sami pokažete s tem, da z njimi komunicirate spoštljivo, iskreno, predvsem pa jasno. Zaslužijo si, da jim date navodila, ki jih bodo razumeli. Zaslužijo pa si tudi, da jih poslušate, ko imajo kaj za povedati.

Bodite odprti in poslušajte mnenja drugih
Le povprečni vodje so prepričani, da so edini, ki vedo, kako bi moral nekdo doseči zastavljene cilje. V resnici je poti vedno več in če imate ekipo, ki je ustvarjalna in zagnana, imate vse, kar si lahko želite. Dovolite drugim, da pokažejo, kaj znajo, poslušajte predloge in jih skupaj z njimi pretehtajte. Minili so časi, ko je šef imel zadnjo besedo. Sodobni vodja posluša, pretehta, argumentira in sprejme odločitve v prid projektu. In ne zato, »ker je on tako rekel«.

Nazaj na seznam