X

HUMOR NA DELOVNEM MESTU? ABSOLUTNO JA!

Je vaše delovno okolje veliko preveč stresno? Ste vedeli, da imate rešitev pravzaprav vedno pri sebi? Na delovnem mestu vsak dan cenimo profesionalnost, kar povezujemo z neke vrste resnobnostjo.

Pa vendar ima humor izjemno pomembno vlogo tudi v poslovnem svetu. Tako kot na drugih področjih življenja je tudi v službi pomembno, da se znamo nasmejati sami sebi.

Nedolžne šale, ki popestrijo življenje v pisarni, so še kako dobrodošle v kateri koli ekipi. Dokler gre za primeren nivo humorja, je hec celo priporočljiv za ustvarjanje bolj sproščenega vzdušja v celotni organizaciji.

Humor je dober za posel
Gotovo ne preseneča dejstvo, da je smisel za humor tisti, ki nam pomaga, da pred drugimi izpademo dostopnejši in prijetnejši. Dobrovoljni ljudje pa imajo na splošno več možnosti, da sklenejo dober posel. Ustrezno uporabljen humor lahko prav tako pomaga v kočljivih situacijah, saj lahko spretno nasmejimo tudi še tako zahtevno stranko in jo sprostimo tudi takrat, ko se obeta najhujše. Smeh izzove pozitivne občutke tudi v ekipi ali v situaciji med stranko in prodajalcem – ne glede na to, kje poslujemo, je smeh vsekakor dobrodošel. Poleg tega daje pomemben kontekst verbalnemu sporočanju in je popolnoma univerzalen, zato se pri tej obrazni mimiki ni treba bati medkulturnih razlik.

Smeh znižuje nivo stresa
Ko nam je vsega preveč in dovolj, nam smeh lahko še kako pomaga, da se razbremenimo in pozitivneje pogledamo na situacijo, o čemer je govoril že Freud. Dejstvo je, da se ob smehu zniža nivo koncentracije stresnih hormonov, kar blagodejno vpliva na sicer težje obvladljive situacije v službi. Ste vedeli, da se prav zaradi izjemne učinkovitosti uporablja tudi kot del psihoterapije? Temu pravimo smejalna terapija, saj sprosti mišice in celotno telo, možgane pa pripravi do tega, da v še tako negativni sliki najdemo pozitivne točke.

Skupna točka celotne ekipe
Dobra šala lahko občutno pripomore k medsebojnemu povezovanju med člani ekipe, saj smeh vsekakor združuje in približa ljudi. V večini podjetij velja, da mora vodstvo sprožiti prijetno humorno vzdušje, saj so zaposleni praviloma nehote in nevede v strahu pred pretirano šaljivostjo. Vodja je tisti, ki pokaže, da je v pisarni prostor tako za resne poslovne zadeve kot za smeh in humor.

Šale naj bodo okolju primerne
Na delovnem mestu je priporočljivo, da se držimo nekega univerzalnega humorja. Raje se ne dotikamo političnih, nacionalističnih in podobnih potencialno spornih tem. Čeprav smo Slovenci na splošno naklonjeni šalam, ki namigujejo na spolnost, naj bodo te zelo omiljene. Praviloma so v ekipi zelo različni ljudje, ki vsak po svoje doživljajo šale na lasten račun – nekateri se znajo bolj sproščeno nasmejati sami sebi, drugi so morda bolj zadržani in hitreje užaljeni. V vsakem primeru velja, da je pametno najprej bolje spoznati svoje sodelavce in humor ustrezno prilagoditi nekemu univerzalnemu okusu.

Nazaj na seznam