X

IDEALNI SODELAVEC NIMA NAJVEČ IZKUŠENJ, TEMVEČ POTENCIAL

Čeprav se marsikateri stari mački ne bi strinjali s trditvijo, da izkušnje potencialnih kandidatov niso vse, kar šteje pri izboru za delovno mesto, moramo priznati, da to vsekakor drži.

Vsi se razvijamo in krepimo znanje z leti, se usmerimo v različne kompetence in pridobivamo različne izkušnje, ki nam služijo za kakovostno delo. Vendar dejstvo ostaja, da le bogat nabor izkušenj ne more zagotoviti, da bo nekdo pri delu uspešen. Zakaj bi obupovali nad izkušenimi kandidati, s katerimi se ne ujamete, če se lahko usmerite v to, da sami ustvarite svojega idealnega sodelavca?

Potencial je pomembnejši od izkušenj
V zadnjih desetletjih so se podjetja večinoma fokusirala na kompetence posameznih kandidatov in iskala ljudi z največ možnimi izkušnjami na določenem področju. Žal pa takšen način izbiranja kandidatov postaja vse manj učinkovit. Razmere na trgu se spreminjajo bliskovito hitro, zato tudi leta izkušenj v industriji niso dovolj. Po mnenju kadrovskih strokovnjakov, pa tudi po očitnih primerih iz prakse, se bodo morala podjetja osredotočiti na potencial kandidata in ne le na njegove pretekle zaposlitve.

Ne gre le za to, da izkušnje niso vse, kar šteje, temveč tudi za to, da so si življenjepisi kandidatov, ki se prijavijo na določeno delovno mesto, med seboj lahko precej podobni. Na razgovorih pa se izkaže, da gre za popolnoma različne ljudi, s popolnoma različnimi pričakovanji, mnenji, vrednotami in drugimi lastnostmi, ki lahko bistveno (pozitivno ali negativno) vplivajo na uspešnost kandidata na delovnem mestu. Čeprav je izkušnje laže meriti, se prav v teh bolj skritih lastnostih skriva tisto, kar zares potrebujemo: ali ima kandidat potencial, da se razvije v idealnega zaposlenega, ali ne.

Tri glavne lastnosti odličnih kandidatov, ki imajo potencial
Rekli smo že, da je izkušnje laže meriti in primerjati. Vendar lahko izmerimo tudi potencial. Pozorni moramo biti na tri glavne lastnosti, ki so skupne vsem tistim, ki lahko podjetju prinesejo odlične rezultate. Gre za motiviranost, sposobnost dela z ljudmi in angažiranost. Kako to izgleda v praksi?

Kandidat mora izkazovati motivacijo za delo v podjetju, bodisi tako, da navede razloge, zakaj se je prijavil ravno na to delovno mesto, bodisi tako, da predstavi svojo idejo za nadgradnjo nekega produkta. Prav ti odgovori so najpomembnejši, saj kažejo na to, kako se bo kandidat odzval v določenih situacijah – bo skušal razmišljati izven škatle ali le čakal na plačilni dan?

Nekdo, ki se lahko razvije v idealnega zaposlenega, mora imeti potrpljenje in voljo do dela z ljudmi. Tudi če ima nešteto izkušenj na svojem področju in dosega želene rezultate, ne bo zmogel prevzeti vodilnih in odgovornejših funkcij, če ne bo znal zgraditi zaupanja vrednih odnosov. Pri kandidatu opazujemo, kako se pogovarja z nami, ali ima prijetno energijo, ali ima vrednote, ki bi se skladale z našimi. Posebej bodimo pozorni na odgovore na vprašanja o odnosih z drugimi v prejšnjih zaposlitvah.

Kaj pa angažiranost oziroma pripravljenost na sodelovanje? Tudi to lahko hitro opazimo, če pozornost namenimo temu, koliko časa je kandidat pripravljen preživeti na delovnem mestu, ali še bolje, koliko energije je pripravljen vložiti v svoje delo. Tega raje ne sprašujemo neposredno, temveč vprašamo, kakšen življenjski slog si predstavlja ob delu v našem podjetju. Če so na vrhu seznama dolgi vikendi in krajši delovni čas med tednom, vsekakor kandidat ni najbolj angažiran za delovno mesto.

Nazaj na seznam