X

4 NAČINI ZA (NUJEN) POBEG OD TELEFONA

Živimo v obdobju prave obsesije s tehnologijo, predvsem s tistimi napravami, ki jih imamo vedno pri roki. Še poznate koga, ki hodi naokrog brez pametnega telefona? Ali koga, ki se uspe upreti želji, da bi na določen časovni interval preveril elektronsko pošto?

Če nismo konstantno povezani z virtualnim svetom, se počutimo, kot da nekaj zamujamo, da ni vse tako, kot bi moralo biti. In kje je težava?

Raziskave kažejo, da prekomerna uporaba tehnologije zmanjša mentalne in fizične kapacitete, pomembno pa vpliva tudi na medsebojne odnose. Od nas je odvisno, kako se bomo spopadli z uporabo tehnologije, ki lahko preide v pravo odvisnost. Kako ustvariti boljše navade v delovnem okolju, da ohranimo dobre strani, ki jih prinaša tehnološki napredek, hkrati pa se zaščitimo pred negativnimi posledicami?

Previdna uporaba funkcije »odgovori vsem«
Skupinska elektronska sporočila pridejo prav za komunikacijo med delom v ekipi, vendar so eden najočitnejših motilcev v delovnem procesu. Prvo ali drugo sporočilo je morda res namenjeno vsem v ekipi, že od tretjega naprej pa bi se pogovor lahko odvijal le med dvema ali tremi člani. Takšne pogovorne verige brez potrebe bremenijo že tako prepolne nabiralnike, zato je smiselno, da, preden stisnemo »pošlji«, omejimo število prejemnikov res le na tiste, ki jim je sporočilo namenjeno.

Je res nujno, da odgovorite TAKOJ?
Nedavno smo ljudje bili navajeni na nek ustaljen pisarniški urnik, ki se je zaključil nekje med 16.00 in 17.00. Po koncu delovnega dne nihče ni več pričakoval odziva od uslužbencev. Danes pa se tipični urnik lahko raztegne celo čez več kot devet ur v pisarni, nato pa se nadaljuje doma, vse dokler ni čas za spanje. Če nas kolegi kontaktirajo z emailom, sms-om ali na kakršen koli drugi način ob kateri koli uri, pričakujejo, da se bomo odzvali, četudi je naš »urnik« že mimo. Vendar je treba tudi pri tem postaviti mejnike, kar že uvajajo tudi večja tuja podjetja: med sedmo zjutraj in sedmo zvečer je sprejemljivo, da pričakujemo takojšen odgovor, med ostalim časom pa si vzemimo pravico, da nam ni treba odgovoriti takoj (in to dovolimo tudi ostalim).

Odmori naj bodo takšni, da si res odpočijemo
Človeški možgani niso narejeni zato, da nepretrgoma delajo. Pravzaprav so še bolj učinkoviti, če se primerno odpočijejo. Raziskava, ki je vključevala več kot 12000 pisarniških uslužbencev, je pokazala zanimive rezultate. Tisti, ki so si vzeli odmor na vsakih 90 minut, so imeli za 30 % boljši fokus in za 50 % boljše sposobnosti kreativnega razmišljanja. Vendar se najpomembnejši podatek skriva v detajlih: med počitkom je uporaba telefona prepovedana! Resnično učinkoviti odmori so športne narave, samorefleksija ali lahkoten pogovor z nekom, ki ni povezan s službo. Dovolj je že pičlih deset minut!

Ponovno odkrijte, kaj pomeni kakovosten čas za prijatelje in družino
Nujno je, da prenehamo prekomerno vpletati pametne naprave v družinsko življenje ali druženje s prijatelji. Ja, težko je ignorirati telefon, ko pa je ravno pred našim nosom in utripa z novimi obvestili in sporočili. Najbolje je, da v določenih situacijah in določenih krajih telefoni sploh niso dovoljeni. Pustiti jih nekje, kjer vas ne bodo motili. To naj bodo vsaj jedilna miza, dnevna soba, avto in lokali ali restavracije. Opazili boste neverjetno razliko in končno spet uživali v pogovoru z drugimi.

Nazaj na seznam