X

5 PRIJEMOV ZA SOOČENJE Z LENIM SODELAVCEM

Ste v pisarni z lenobo, ki globoko zavzdihne vsakič, ko se mora česa lotiti? Najbrž nikjer na svetu ni pisarne, kjer v ekipi ne bi bil vsaj en lenoben sodelavec.

Ki poljubno razpotegne malico za kosilo, večino časa klepeta na facebooku in brska za hoteli za naslednje počitnice.Vse kaže, da nikogar od vodilnih ne moti, da je njegov trud v službi minimalen.

Kako to vpliva na vas in vaše delo? Ob lenem sodelavcu se hitro počutite, da ste edini, ki sploh kaj naredite, da se trudite in želite zadovoljiti vodstvo na lastno pest, medtem ko se on ali ona preteguje na stolu in na koncu vseeno požene pohvale (za delo, ki bi ga morali opraviti v ekipi, a ste ga v resnici sami). Takšna situacija je vir neskončnih frustracij in slabe volje, kar pošteno načne vašo produktivnost na delovnem mestu. Kaj lahko naredite v takem primeru? Je bolje takoj »zatožiti« lenobnega sodelavca ali počakati, da se situacija sama od sebe razreši?

Ocenite, kakšna je situacija v resnici
Stopite korak nazaj in analizirajte, kaj se dogaja. Poglejte globlje – zakaj menite, da sodelavec ali sodelavka svojega dela ne opravlja tako, kot bi pričakovali? Morda gre res za lenobo, včasih pa je lahko težava drugje. Morda se z nalogami ne znajde in si tega ne upa povedati. Morda ni najbolj tehničen tip in mu nagajajo računalniški programi, ki jih še ni uspel usvojiti, ali pa se preprosto ne zaveda, da je v ekipi pričakovan nek določen tempo. Če menite, da je tako, lahko ponudite svojo pomoč.

Premislite o pravem pristopu
Če je sodelavec zares samo len, morate dobro premisliti, preden reagirate. Ne dopustite, da bi vam popustili živci. Raje beležite, kdaj ste opazili, da kolega svojega dela ne opravlja z enako vnemo kot vsi ostali. Opažanja zadržite zase in ne opravljajte z drugimi sodelavci – to je izjemno neprofesionalno, hkrati pa se vam lahko povrne z negativnimi posledicami. Beleženja shranite, da jih boste lahko v skrajnem primeru pokazali vodstvu kot dokaz, da si ne izmišljujete.

Pogovorite se s sodelavcem
Preden se odpravite k vodji, se raje poskušajte pogovoriti s problematičnim sodelavcem. Razložite, da njegovo početje močno vpliva na vašo produktivnost. Pazite pa, da ne uberete ukazovalnega tona, saj niste vi tisti, ki morate sodelavcu odrejati delo. Ostanite prijazni in pozitivni – morda bo takšen pogovor že sam po sebi razrešil mnogo stvari. Vsekakor pa bodite odločni in jasno povejte, kaj vas je zmotilo.

Pogovor z vodstvom
Spremembe se običajno ne zgodijo čez noč, zato dopustite vsaj nekaj dni ali tednov, odvisno od situacije in projektov, da se sodelavec »popravi«. Če je od pogovora minilo že nekaj časa, sprememb pa ni, je morda čas, da se pogovorite z vodjo. Zna se zgoditi, da že pozna situacijo in da je že sprejel morebitne ukrepe. Vendar pazite, da ne boste potunkali sebe in izpadli kot tisti, ki člane svoje ekipe prikazuje v slabi luči. Pri pogovoru torej uporabite le dejstva in ne obsojajte sodelavca po nepotrebnem.

Ohranite pozitivne misli in motivacijo
Nikakor ne dopustite, da bi vas lenoben sodelavec izkoriščal. Lahko mu ponudite pomoč, vendar ne prevzemajte njegovih nalog, čeprav se bojite, da morda ne boste uspeli dokončati projekta do predvidenega roka. Naj vas njegovo obnašanje ne spravi iz tira – fokusirajte se na svoje poslanstvo, svoje naloge in svoj uspeh, kar bodo zagotovo opazili tudi vaši nadrejeni.

Nazaj na seznam